Konkurranseprogram i Orientering

 

Orientering kan by på et ganske variert konkurranseprogram med forskjellige øvelser som det konkurreres i fra bunnen av, og helt opp til internasjonalt toppnivå.

Det hardeste av det harde

Ultralangdistanse er orienteringens svar på et maraton-løp selv om lengden er noe kortere. Vanligvis vil lengden på ultralangdistanse være rundt 25 km for menn, og 15 til 20 km for kvinner. Navnet i seg selv er noe tåpelig, siden ultra-begrepet egentlig er knyttet til konkurranser hvor man tilbakelegger en avstand som går utover den vanlige maraton-avstanden på 42 km. Ofte benytter man seg av jaktstart i slike konkurranser, men det er også vanlig å ha en fellesstart med “gaffling”, noe som innebærer at løperne har felles start, men forskjellige skjema for hvordan postene skal klareres, slik at de ikke bare løper etter hverandre uten å orientere seg.

Den største konkurransen av dette slaget i Norge, er Blodslitet som hvert år arrangeres av Fredrikstad Skiklubb. Løpet er godt besøkt, og har gjerne mer enn 1 500 deltakere hvert år. Løpet er internasjonalt på skandinavisk målestokk, og har flere ganger blitt vunnet både av dansker, svensker og finner. Den ekstra utfordringen med løpet, er at det legges sent på høsten, rundt 20. oktober, slik at man som regel kan regne med litt snø og kuldegrader.

Langdistanse er halvparten av avstanden

Langdistansen er det klassiske utholdenhetsløpet innen orientering. Avstanden for herrer er 12 km, mens avstanden for kvinner ligger på mellom 7 og 12 km. Langdistansen er en fast programpost, både i VM, EM og NM. Vanligvis så klarer herrenes vinner av distansen på rundt 90 minutter, noe som er ganske imponerende når man tenker på at det hele gjerne skjer gjennom utmark og kupert terreng, og at de fleste av oss ville brukt lenger tid på en slik strekning om vi bare skulle bevege oss rett langs en landevei.

Mellomdistanse er orienteringens kjappis

Mellomdistanse er orienteringens kjappis, og her ligger tidene vanligvis på like over halvtimen, mens avstanden for herrer ligger på rundt 4 til 6 km. Kvinnedistansen er på 3 til 5 km. Her er det evnen til orientering og kartlesing som står i fokus, heller en seighet og utholdenhet. Ofte er det vanskelig å finne frem til postene, og strekningen er lagt opp for å bidra til lettere forvirring.

admin