Sprinting er en nykommer
Sprinting er en nykommer innen orientering, men sporten er kommet til for å gjøre orientering mer publikumsvennlig, og uavhengig av store naturlige områder. Første NM i orienterings-sprint ble avholdt i 2000, og første VM kom til i 2001. Her kan løpene vinnes i løpet av 12 til 15 minutter. Sprinten kan selvfølgelig foregå i utmark og i skogsterreng, men konseptet er egentlig utviklet for å kunne gjennomføres i parker og i bebygget område.
Nattorientering
Nattorientering er derimot en gammel slager, og gjennomføres som regel ved hjelp av hodelykt og poster som er markerte, enten med refleks, eller et lite lys. Her gjelder ellers vanlige regler for mellomdistanse og langdistanse.
Stafett og sprintstafett
Stafetten er en vanlig del av mesterskapene, slik at orienteringen og de stillende lagene også blir testet som en helhet. Det er mer sosialt, og setter et ekstra krav til deltakernes samarbeidsevne, og evne til å prioritere og disponere. Stafetten er en vanlig del av konkurranseprogrammet, også i de internasjonale konkurransene.
Sprintstafetten er en nykommer i det hele. Her har man som regel fire etapper og blandede lag. Etappene er som regel begrenset til rund 15 minutter per løper. Som regel gjennomføres slike øvelser i byen, og det brukes kart med en veldig stor målestokk, slik at man må orientere seg på detaljplan.
Om du vil holde deg orientert om orientering:
I Norge finnes det daglige arrangement innen orientering, og den beste måten for å holde seg løpende oppdatert er vet å gå til forbundenes egne sentrale database. Her finner du all informasjon om hva lokallagene organiserer, både når det kommer til kretsmesterskap i orientering, så vel som større arrangement og rankingløp for NM, EM og VM.