Turorientering

Orientering er en idrett der det er om å gjøre å komme seg gjennom en løype på raskest mulig tid. Dette gjøres enten til fots, med sykkel eller på ski. Løypa består av ulike poster man må innom, og er som oftest ute i terrenget. Deltakerne får utdelt et kart, og skal ved hjelp av dette og et kompass manøvrere seg fra én post til den neste. For å bli en av de beste innen sporten kreves god kondisjon, evnen til å lese kart raskt og man må være løsningsorientert.

Orientering er en idrett for alle, uansett alder og nivå. Så om du ikke higer etter å bli verdensmester innen denne idretten, kan du likevel delta. Det er dette som er så fint med orientering, det er en sport for alle. Og med tanke på at man i tillegg får en god dose frisk luft, er det liten grunn til å ikke prøve.

Turorientering

Det er turorienteringen vi skal ta for oss i dag. Det er den orienteringen som passer for alle og enhver, og som ikke krever at man er i toppform. Denne typen orientering passer perfekt for en familie med barn, og er en fin måte å aktivisere de små på. Det blir som en liten skattejakt, der hver post er en skatt. I tillegg lærer barna seg å bruke kart og kompass, noe som kan komme godt med senere i livet. Og hvem vet? Kanskje er det nettopp dine barn som står på toppen av seierspallen om noen år. I sommerhalvåret legges det ut poster rundt i landet av de rundt 200 orienteringsklubbene. Så mange som 70.000 nordmenn benytter seg av dette tilbudet årlig.

Her kreves det ikke at du tar postene i rekkefølge, så du kan selv velge hvilket tempo du vil ha. Kart til disse løypene kan du kjøpe i sportsbutikker eller gjennom en orienteringsklubb. Du finner en oversikt over de ulike løypene her.

Løypene som legges ut er i fire ulike vanskelighetsgrader, slik at alle kan finne en løype som passer seg og sin form. På de enkleste rutene er det ikke nødvendig med kompass, men det kan jo være fint å ha med for øvelsens skyld.

Turorienteringsløypene er tilgjengelig døgnet rundt, så du kan selv velge når du vil gå, hvor du vil gå og hvor langt du ønsker å gå.

Går du alene kan det være lurt å ha med seg mobilen, i tilfelle noe skulle skje. Kanskje du har et dårlig iphone batteri, og da vil det være lurt å få orden på dette før du legger ut på tur.

Som du ser er turorientering noe så nær som alle kan gjøre. Det krever ikke dyrt utstyr, annet enn et kompass, gode sko, og varme klær, om sommertemperaturen skulle svikte.

Har du aldri prøvd orientering? Da er det bare å få på seg joggeskoene og komme seg ut i skogen.

admin