Orientering

Orientering er en idrett for alle som liker natur og fysisk aktivitet, og passer derfor spesielt godt for nordmenn, som tradisjonelt alltid har vært opptatt av å være aktive i skog og mark. I tillegg gir orientering deg noen utfordringer for de små grå, fordi du skal finne frem i løypene på egen hånd.

Hva er en postbeskrivelse i orientering?

Å løpe i naturen er noe av det morsomste man kan gjøre, og det gir også langt lavere belastning på ledd og redusert potensial for skader, sammenlignet med andre former for løping, for eksempel på asfalt eller tredemølle. Dette gjelder særlig for løpere som er eldre og ikke så godt trent, men i det lange løp blir det mindre slitasje for alle typer løpere.

I tillegg får du med mange vakre inntrykk i naturen. Ikke så rent få orienteringsløpere har fått lyst til å stikke innom og kjøpe byggvarer på byggmax for å sette opp en hytte i skogen etter at de har sett et spesielt sted inne i marka. Men mens du nyter naturopplevelsene og utfordrer deg selv fysisk, skal du faktisk også finne frem til neste post. Det er der postbeskrivelsen kommer inn i bildet.

Hvis du er nybegynner, vil du ha en postbeskrivelse som forteller hvordan du skal finne frem i klartekst. Men for å bli en ekte orienteringsløper må du etter hvert lære deg å finne frem etter symboler, som er det eneste du har å hjelpe deg med i litt mer viderekomne løyper. En mer detaljert beskrivelse av disse symbolene kan du finne hos Norsk Orientering, eller du kan også lese om postbeskrivelser på Wikipedia. Det er imidlertid et ganske enkelt system å følge når man først har lært seg det, men det må selvfølgelig sitte helt perfekt for at du ikke skal tape tid underveis i løpet.

Dette er ikke så lett som det høres ut, for du skal altså lese kart og tolke symboler samtidig som du løper veldig fort, og alt dette uten å falle eller springe inn i et tre. Det er ikke uten grunn at gullgrossisten Tove Alexandersson;https omtales som en av Sveriges aller fremste idrettsutøvere, for svenskene har virkelig forstått hvor tøft orientering er og hva som kreves for å bli best.

Olav Lundanes – best i Norge?

Olav Lundanes er en av dagens beste orienteringsløpere, og har blant annet fått ærespris i hjembyen for innsatsen han har gjort. Han løper for Halden Skiklubb og har vunnet både VM og EM i sin lange og stolte karriere. Til sammen har han vunnet 25 NM-gull i denne grenen, mer enn noen annen nordmann og en svært imponerende statistikk. Tenk for eksempel på at selv toppene innen ski som Oddvar Brå, Petter Northug og Martin Sundby aldri har nådd 25 gull i NM.

admin