Få råd til nytt utstyr til orientering

Orientering er ikke verdens dyreste sport å drive med, men det kan likevel hende du trenger nye klær, sko, kompass og lignende. Enda mer trenger du dersom du skal arrangere orientering, kanskje for barn og ungdommer. Da kan det koste litt å kjøpe inn utstyret. Noen ganger er det mulig å tjene inn pengene selv, men kanskje trenger du litt økonomisk hjelp for å få gjennomført arrangementet.

Basar eller lån?

Mange klubber satser på dugnadsarbeid når de skal arrangere idrett for barn og unge. Dessverre sliter stadig flere klubber og festivaler med å finne frivillige som vil jobbe på dugnad. Og selv om du finner frivillige til å hjelpe til, trengs det ofte litt penger for å kjøpe inn utstyr. Det du typisk trenger for å arrangere orientering, er poster, klippetenger og kompass til deltakerne. Du trenger også penger til å trykke opp kart. Har du ikke mulighet til å tjene inn alt på basar, kan du søke om lån på dagen, og betale tilbake pengene for eksempel ved å ta inngangsbilletter fra tilskuerne.

Startavgift eller ikke?

En annen mulighet til å tjene inn penger, er ved å ta startavgift. Men dette bør du bare gjøre dersom deltakerne er voksne. Orientering for barn og unge bør være gratis for deltakerne, slik at det ikke er økonomi som avgjør hvem som har råd til å bli med. Selv om lån på dagen gir deg penger der og da, må du legge en plan for tilbakebetalingen, så kanskje du kan selge is, brus eller andre ting til tilskuerne? Eller du kan ha en egen voksenklasse der det faktisk er påmeldingavgift. Da kan denne avgiften dekke utgiftene dine, uten at det går utover barna. Når du skal søke om lån på dagen, bør du alltid sammenligne tilbudene fra flere lånegivere for å få det beste tilbudet.

Lån på dagen som privatperson

Hvis du driver med orientering som privatperson, kan du også trenge å oppgradere utstyret ditt litt. Da kan et lån på dagen hjelpe deg å kjøpe de nye skoene, eller betale reisen til en spennende konkurranse. Legg en plan for tilbakebetaling av lånet, men ikke la småpenger hindre deg i å delta i orienteringsløp. Kanskje det bare mangler et par tusenlapper for å kunne delta, og da kan du låne disse pengene og bli med. Orientering er en morsom og ganske sosial sport, selv om du løper alene under konkurransen. Men mellom løpene møter du deltakere fra inn- og utland, og får nye venner. Orientering er også en fin måte for barn og unge å føle mestring, og de lærer seg dessuten å bruke kart og kompass, noe som er nyttig senere i livet, uansett hva de velger å drive med som voksne.

Rebecka