Orientering

Mange har kanskje hørt ordet “orientering” og forbinder det med noe man gjorde en gang i gymtimen på barneskolen. Det ikke alle vet er at dette er en beintøff sport som kombinerer mange ulike elementer, deriblant friluftsliv, kondisjon og utholdenhet.

Hva er orientering?

Orientering er en sportsgren som foregår ute i naturen. Sporten kombinerer kunnskap om friluftsliv, kartlesing og terrengløping til et kappløp der deltagerne konkurrerer om å finne fram til ulike poster i en bestemt rekkefølge, på kortest mulig tid. Veien mellom postene velger man selv. Orientering handler om utholdenhet, fart, kartkunnskaper og konkurranseinstinkt. Det finnes ulike grener i sporten, og man kan gjøre orientering til forts, på ski og med sykkel. Det er også en gren kalt ‘presisjonsorientering’, eller pre-o, som er integrert for funksjonsfriske og bevegelseshemmede, der løypene går langs stier som er tilgjengelige for rullestolbrukere.

Orientering er en internasjonal sport. I Norge har vi et orienteringsforbund med senior- og juniorlandslag som deltar i internasjonale konkurranser.

Kom i gang med orientering

Orientering er fysisk sett svært krevende. For å holde ut i konkurranser må man ha god kondisjon og utholdenhet. Det er aldri lurt å gå for hardt ut i starten – det beste er å legge en treningsplan som lar deg bygge videre på styrke og utholdenhet over tid. Har du ikke kartkunnskaper, kan det lønne seg å ta et kurs i kart og kompass før du går i gang. Start med å gå noen turer i skog og mark og test kartkunnskapene dine, før du begir deg ut på et løp.

Riktig kunnskap og utstyr

Orientering krever lite utstyr, men det er likevel noe grunnleggende man må ha for å starte. Hvis du lurer på hva du trenger for å komme i gang, finner du en liste over utstyr her.

Det er lurt å bruke Bladkongen rabattkode som utgangspunkt for kjøp. Her finner du blader om friluft, orientering, og du kan få gode rabatter på utstyr. Bladkongen rabattkode gir deg rabatter på magasiner der du får gode tilbud på utstyr som kommer godt med til den frilufts- og sportsinteresserte. Blant annet kan Bladkongen rabattkode gi deg rabatter på utstyr hos Gymgrossisten, Proteinfabrikken, Skistart, Skitt Fiske, osv. Derfor kan det lønne seg å først ta turen innom Bladkongen rabattkode for å finne gode tilbud, før du starter handleturen og skaffer utstyr.

Fordelene ved å starte med orientering er mange: Du kan ta del i et lokallag og bli kjent med nye mennesker, og konkurrere i en gren der du må bruke hodet samtidig som du er ute i frisk luft og nyter naturen. Hvis du lurer på om orientering kan være for deg, så har vi en oppfordring til deg: Bare prøv!

Rebecka