Løping er for mange en av livets store gleder. Mange har opplevd det såkalte “runner’s high”, som kan gi en euforisk følelse når hjernen belønner kroppens anstrengelser med økt produksjon av lykkehormoner. Løping er også blant de beste treningsformene for å holde seg sunn, øke prestasjonsevnen og gå ned i vekt. Så hva er egentlig bakdelene? Er man uforsiktig kan både muskler, sener og ben skades – men med noen forholdsregler i bakhodet unngår man det.
Husk påkjenningen du utsetter kroppen for
Mange setter seg mål for å motivere seg til trening. Noen velger maraton eller orienteringsløp, og de mest ambisiøse melder seg på ultraløp og triatlon. Effekten av treningen er naturligvis gunstig, men kroppen utsettes også for en påkjenning. Visste du at et maraton består av ca. 30 000 skritt? Det er 15 000 ganger hvert kne må dempe hele overkroppens vekt, bøye leddene i foten og dytte kroppen fremover! Ofte er overanstrengelser ikke planlagt. det er lett å springe seg vekk under orienteringsløp og legge til mange kilometer på løpingen som du ikke hadde planlagt. Så hvordan unngår man skader?
Den rette balansen
Å unngå skadene handler om balanse. Trene, men ikke trene for mye. Utfordre seg på distanser, men ikke så langt og ofte at kroppen ikke kan hente seg inn. Pushe seg gjennom milde ubehag, men ikke smerter. Hele tiden sette nye mål, men ikke gå fra 1 km til 30 på en uke. Kondisjonen er bare en liten del av treningen. Støttemuskler må trenes opp, ledd må bli vant til repetert stress og hele kroppen må få tilpasse seg. Snakk gjerne med fastlegen eller lege på appen til Kry.no underveis, og husk – respekter kroppens signaler!