Årets julegave – å bli god i orientering?

Julegaver er ikke som de engang var. Nå skal vi gi hverandre opplevelser og aktivitetsgaver, og ikke minst, så gir vi oss selv gaver. Har man lyst å kombinere trening og natur, så er orientering en flott gave. Det krever ikke mye utstyr, men likevel er det godt å ha noen ferdigheter som gjør at sporten blir morsommere.

Det er kanskje ikke orientering man tenkte på da man så etter morsomme julegaver til seg selv, men faktisk så er orientering noe man kan drive med i variert terreng og hele året rundt. Men hva skal til for å bli en god orienteringsløper? Her skal vi se på 5 viktige egenskaper!

1. Kondisjon

Skal man bli god i orientering, eller terrengløp som mange kaller det, så må man ha god kondisjon. Selv om løpene ofte begrenser seg til under 10 kilometer, så går løpene i kupert terreng og forskjellig underlag. Derfor må man trene mye, variert og strukturert. Et gavekort på treningssenteret kan være inngangsporten til orienterings-eventyret.

2. Lese kart

Man bør lære seg å lese kart om man skal drive med orientering. Det koster lite å kjøpe seg et kart og et kompass. Da kan man lese av høydeforskjeller og retning. Uten kunnskap om kartlesing vil man slite i orientering, fordi mange av løpene foregår i ulendt og ukjent terreng.

3. God magefølelse

Når man holder på med orientering, så skal man gjøre mange avveininger på kort tid. den som gjør dette på minst mulig tid vinner løpet. En god magefølelse er alltid god å ha, men det er ikke sikkert man kan trene seg opp til det. Men med erfaring så øker som regel magefølelsen, og derfor lønner det seg å trene mye på realistiske situasjoner.

4. Standhaftighet

Som regel går man på noen bommer i orientering. Det er når man har rotet seg virkelig bort at man må klare å fokusere. Denne standhaftigheten må komme innefra og være en del av utøveren. Man må ikke gi opp bare fordi man gjorde feil, men heller brette opp ermene og fokusere klart.

5. 10 timer i uka

Man bør trene minst 10 timer i uka, spesielt om man er ung og vil satse. Det betyr ofte 2 timer hver dag, eller noen timer i helga. Treningen bør bestå av trening med kart, løping og styrke. Det er viktig å være sterk, men det aller viktigste er å være utholdende. Orientering er en fulladrenalinssport som krever mer enn bare styrke i beina, men også vett i hue.

Rebecka