O´Gøy! Vennskap i naturen!

Norge har tradisjoner for orienteringsløp som strekker seg mange tiår bakover, og mange begynner i ung alder. Det er en positiv sport for barn å ta del av flere årsaker. Først og fremst gir den en utrolig nærhet til naturen, og lærer barn både å navigere i og respektere vill natur. Å kunne finne veien ved å bruke kart og kompass er en evne som lett går i glemmeboka når alle har en GPS i lomma, men den kan være en livreddende i tilfeller hvor GPS ikke fungerer eller rett og slett er tom for batteri.

I tillegg er det en aktivitet som utrolig effektivt trener hjernen i mange egenskaper på en gang: lesing av kart mens man løper krever en høy evne til å ta til seg detaljer og ta beslutninger mens hjernen er under fysisk og psykisk press. Dette er egenskaper som kommer godt med i alle deler av livet, fra jobb til privatliv. Det handler ikke bare om å ta på seg parajumpers jakke og vandre ut i naturen, men å virkelig sette kropp og sinn på prøve i en utfordrende hobby som også gir god kondisjonstrening.

Orienteringsløper i skogen

Orientering er også en lagsport som krever nært samarbeid og koordinasjon mellom medlemmene på laget. Laget skal ikke bare finne veien på et kart, de skal også ta avgjørelser sammen, holde hverandre motivert, følge hverandres fysiske tempo, og forhåpentligvis feire suksesser sammen. Ikke tro at bare barn har godt av disse øvelsene – det er like nødvendig for voksne å holde vedlike evnene til teamwork.

Mange måter å lære på

Om du eller poden skal begynne med orientering (eller plukke opp en gammel hobby igjen), så finnes det lokallag på de aller fleste steder som dekker alle ferdighetsnivåer. Noen av de beste orienteringsløperne praktiserer det ved siden av full jobb, så det er ikke til hinder for å bli både god og ta del i konkurranser og mesterskap. Du kommer til å oppdage nye sider ved deg selv etterhvert som kropp og sinn lærer av de nye utfordringene.

Gjørmete vei i skogen

Trening er godt for kropp og sinn. Trening er et så effektivt tiltak mot psykiske plager at det fungerer bedre enn antidepressiva. Med orienteringsløp får du den ekstra treningen for hjernen som også holder den fokusert. Å trene er ikke en magisk tryllestav som fjerner angst og depresjon, men en svært viktig ingrediens for god psykisk helse.

Det viktigste for å holde seg selv motivert er å ha det gøy på trening, og det handler som i alle andre livets faser mye om menneskene rundt seg. Ta med deg gode venner eller familien, eller bygg nye vennskapsbånd gjennom å lære aktiviteten sammen med andre. Ha et åpent sinn, og du vil se at det er en givende og sosial sport som kan utvide livet ditt i retninger du aldri ville tenkt på på egen hånd. Finn tilbake til naturen med kart og kompass, og prøv orienteringsløp!